28.07.2004

Konflikten Israel - Palestina högaktuell i Sjuhärad

Krig, terrorhot och bosättningar. Segregation, fredsvilja, hopp och frustration. Konflikten mellan Israel och Palestina gör sig ständigt påmind. I Sverige var det senast Sven-Göran Eriksson som bidrog till uppmärksamheten genom att coacha ett fotbollslag sammansatt av både palestinska och israeliska ungdomar.

I Sjuhärad går vi ett steg längre och sammanför israeliska, palestinska och svenska ungdomar att tillsammans diskutera konflikthantering och möjliga vägar till fred. Som ni redan säkert känner till kommer lägret att gå av stapeln mellan 1-8 augusti på Sundholmen mellan Borås och Ulricehamn.

Under en vecka kommer ett 20-tal ungdomar att lära känna varandra och bland annat genomföra workshops om konfliktlösning. Man kommer att besöka minnesstenen i Mark som restes i samband med fredslägret i Örby 1983. På Hiroshimadagen den 6 augusti hålls en manifestation i Ulricehamn. Tillsammans kommer lägerdeltagarna att måla duken till en stor kåta där man sedan kan samlas till fredsmöte...
Samtidigt kommer det att finnas gott om tid att bara umgås, paddla kanot, bada och äta kräftor!

De israeliska och arabiska ungdomarna kommer från organisationen Reut Sadaka som arbetar med att sammanföra unga från de annars hårt segregerade folkgrupperna. Gästerna kommer till Arlanda kl. 22.30 på söndag kväll 1 augusti och reser igen tidigt på tisdagsmorgonen 10 augusti.

Ett detaljerat program bifogas! Media är välkomna att delta, men av hänsyn till våra gäster kan det hända att alla programpunkter inte kommer att vara öppna. Ta kontakt med någon i lägerledningen nedan och hör er för om ni är intresserade av att vara med på någon särskild programpunkt!

Viktiga punkter i programmet som vi vill lyfta fram är:

Officiellt öppnande av lägret med deltagande av riksdagsledamot Joe Frans. Måndag 2 augusti kl. 16.00-16.45.
Träff vid minnesstenen i Mark med deltagande av riksdagsledamot Berndt Ekholm. torsdag 5 augusti kl. 11.00.
Som projektägare står Ulricehamns Fredsförening (www.svenska-freds.se), och de andra är Borås FN-förening (www.sfn.se) och Nätverket för Fred och Rättvisa (www.fredochrattvisa.org).
Ekonomiskt har framförallt ett bidrag på 100 000 kronor från Utrikesdepartementet gjort det möjligt att genomföra lägret.

Kontaktinformation:
Mattias Linder
mattias@rmproductions.cc
0321 - 123 86
073 - 706 48 07


Börje Andersson
0321 - 504 23
0702 - 13 47 18

Kontaktpersoner: Mattias Linder, Börje Andersson, Anders Hjorth

  Tillbaka till meddelanden...