Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-14
Politiskt engagemang

Varför finns organisationerna Röda Korset, Rädda Barnen, Attac, Greenpeace, Fältbiologerna m.fl.? De flesta har nog hört talas om någon av dem. Det kan vara lätt att sympatisera med deras åsikter, men varför vågar man inte engagera sig? Är miljön, djuren, kvinnorna, fattigdomen i uländerna eller något annat viktigast?

     Det finns mängder av områden där man kan påverka och vara delaktig i en förändringsprocess. Ingen människa är mer kapabel att engagera sig eller tycka än någon annan; allt handlar om kunskap och vilja.

     Idag finns Attac i Sjuhärad, med en lokalgrupp i bl.a. Tranemo, där bara 3 av de aktiva medlemmarna är under 40 år. Varför är det så? Tycker ungdomar inte att politik är kul eller intressant? Men att känna att man kan påverka samhället och sin egen situation - är inte det uppmuntrande? Man har haft ett antal olika projekt i Attac Sjuhärad, bl a ett möte med personer från olika länder i Syd, där de har berättat om situationen i sina hemländer. Man har också haft temakvällar inom olika politiska områden, skrivit insändare, broschyrer m.m. Hotet om nedläggning av Continentals fabrik i Gislaved har skapat oro i Sjuhärad, och Attac har även engagerat sig denna fråga. I januari anordnade vi ett möte med representanter för de anställda i tre företag och de politiska partierna i Gislaveds och Tranemo kommuner.

     Just nu pågår en ”Rättvisekampanj” där vi arbetar med att informera om rättvisemärkta produkter. Rättvisemärkningen innebär att man visar solidaritet med producenterna av kaffe, te, kakao, bananer m.m. Genom att etablera direktkontakter med odlare i Syd kan man uppnå att dessa får bättre levnadsförhållanden.

     Odlare och arbetare får en större del av de pengar som annars går till ”mellanhänder” i form av storföretag. Märkningen har stränga krav på att barnarbete eller slavarbete inte förekommer, man ser till att försäkringar, facklig verksamhet, miljö- och arbetsskydd finns, samt att det skapas långtidskontrakt för en säkrare framtid. I Sverige arbetar organisationen ”Rättvis handel” som kontrollerar dessa krav.

Partipolitiken och världen
I Sverige minskar antalet anhängare av politiska partier - speciellt bland ungdomar. Visst finns det några unga eldsjälar, men om vi vill ha demokrati kan den inte bara utgå ifrån ett fåtal personer. Det största problemet är kanske inte att man struntar i partierna utan att politiken ignoreras. Allt är politik, vare sig vi vill eller inte. Om man tycker att allt är bra som det är behöver man självklart inte bry sig, men om man tänker efter, är allt verkligen bra? Mår vi bra av att veta att 30 000 barn dör varje dag av svält och fattigdom och att av jordens 6 miljarder människor 1,2 miljarder lever på under 11 kr per dag? (Detta är av FN klassat som extrem fattigdom).

     Enligt FN skulle det kosta 48 miljarder kr att ge alla människor i uländerna grundläggande utbildning.

     I samma rapport läser man att narkotikahandeln och militärutgifterna i världen uppgår till 3200 resp. 6240 miljarder kr/per år. Visst blir man konfunderad när man hör detta. Att tillfredsställa alla människors grundläggande behov handlar inte om ökad tillväxt, det handlar om fördelning. Borde man inte hjälpa dem som har det mindre bra i stället för att tillgodose ännu mer av Västvärldens kommersiella behov? Fattigdom kan t.ex. bero på att bönderna lever under våra marknadskrav och tvingas odla kaffe till låga priser istället för mat som de själva behöver.

Musikförening
Om man inte vill engagera sig i världspolitiken kan man istället se till sina egna behov. Här i Tranemo finns det t.ex. flera musikintresserade ungdomar. Till den årliga musiktävlingen i Limmared kommer fler och bättre deltagare för varje år. Varför inte starta en musikförening? Man kunde tillsammans med kommunen ordna en lokal och bestämma tider för spelningar. Dit kunde alla gå och spela, ordna fester med mera. Tycker inte ungdomar att det skulle vara 10 gånger roligare än att sitta ensam framför TV:n och titta på Sunset Beach? Att även veta att det är de själva som varit aktiva? Man kunde också tänka sig ett samarbete med andra hängivna musiker. Allt är upp till ungdomarna själva! Om man inte är musikintresserad kunde man arbeta för en teaterscen, dansgrupp, skateboardlokal, datagrupp, rollspelsklubb eller något annat trevligt.

     Varför utvecklar inte fler ungdomar med samma intressen något riktigt bra tillsammans?


Caroline  Bergmann
UddeboSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket