Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-10-20
Skymningslandet

Deportationer från Sverige till Irak läste jag nyss. Motiveringen? Ja, migrationsministern menar att FN är fel källa till information, då de har den enskilde flyktingens rättigheter som utgångspunkt. Så dumt det kan bli! Bättre då den amerikanske generalen Petraeus rapport, som baserar sig på det ”faktiska” tillståndet i landet. Till och med en del republikaner ifrågasätter rapporten. Men Sverige kan skilja på fakta och fiktion!

Lägg ovanpå den planerade försäljning av JAS till diktaturens Thailand. Fullkomligt i strid med vad exportlagstiftningen säger. Men det här handlar ju om pengar. Om ekonomi. Vad har frågor om rätt och fel med ekonomi att göra? Tycks en del undra. Men egentligen vill inte Thailand ha JAS, de vill ha amerikanska stridsflygplan. Men det får de inte köpa av USA. För att de har en diktatur. Tur att Sverige finns i denna nödens stund!

Hemmavid tas det från de fattiga och ges till de rika. Man kan svänga sig med vilka ekonomiska teorier som helst, man kan bära på vilka förhoppningar man vill. Men det är bara att ta fram räknedosan. Plus där och minus där, krångligare än så är det inte. De fattiga är i bästa fall fortsatt lika fattiga och de rika blir ofantligt rikare. Kvar ett ihåligt löfte om att ”det blir bättre sen”. Det sa man för 150 år sedan också, tills misären blev för stor. Man får väl vänta på den igen. Vi ses snart, lort-Sverige!

En nära vän från Sicilien upplever Sverige som skymningens land. De långa vackra kvällarna i Norden fascinerar honom, men han menar också något annat. Den kamp som förs på Sicilien för rättvisa, jämlikhet och jämställdhet har inte kommit långt. Sverige hägrade som sinnebilden för vad som skulle kunna vara. Nu monteras det vi kämpat för i 200 år snabbt ned. Mörkret sänker sig över Sverige, skymningslandet.

Var är det här för avgrund? Vart tog mitt land vägen?


Mattias  LinderSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket