Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-10-10
Avrusta svenska vapen för Burma

I dagens Göteborg City berättar krönikören Petter Karlsson hur han för några år sedan träffade soldater i Burma som stolt berättade att de använde Carl-Gustaf granatgevär. Bofors Carl-Gustaf tillverkar bl a granater som sprängs först inne i huset, alltså inte vid träffen mot väggen. På så sätt sparas huset och granaten dödar bara de munkar och oppositionella i Burma som befinner sig inne i huset.

Google Earth bilder visar dock att hela byar utplånats, alltså även husen. Även sådana hus-förstörande-granater tillverkas i Sverige. I vilken utsträckning Carl-Gustaf använts de senaste veckorna är oklart. Men vapnet är sådant att det är användbart när soldater jagar folk som gömmer sig i hus och när soldaterna är nervösa att gå in med gevär.

För den som vill avrusta Carl-Gustaf granatgevär och hindra möjligheten att de används så ligger fabrikerna Bofors Carl Gustaf AB i Eskilstuna och Karlskoga. Vi har under två plogbillsaktioner avrustat tre Carl Gustaf granatgevär med smideshammare. Om det finns intresse är jag gärna med och avrustar fler.

Här är tekniken vi använt:

· I Eskilstuna ligger Carl Gustaf tillverkningen långt bak i området/byggnaden. Det första man ser från yttre porten är kontor.

· TITTA ALLTID inuti röret före avrustning så bazookan inte är laddad med granat. Ser du rakt genom röret så är det tomt. Granaterna görs i Karlskoga (norra delen av staden inte vid vattnet). Så det ska inte finnas granater i vapnen som tillverkas i Eskilstuna. Men av ickevåldsskäl (etik, trygghet för motpart) ska detta alltid kollas. Att tro sig veta är inte tillräckligt.

· Med den vassa delen av hammaren räcker det med några slag inne i röret för att styr-räfflorna ska få rispor som gör dem obrukbara. Vi har också avrustat själva siktet på ovansidan som används för att sikta på människor. Dessutom har vi avrustat avtryckaren som används för att skjuta iväg skottet. Vi hamrar aldrig i blindo. Varje detalj ska ha en meningsfull innebörd.

· Vi har haft mycket bra relation till Bofors Carl Gustaf i Eskilstuna: Plogbillar har fått gå på studiebesök. Vi har blivit inbjudna att tala med chefer och fackligt aktiva. När jag hamrade på två Carl Gustaf sa jag till arbetaren som upptäckte mig att hon kunde gå iväg och kalla på vakten och att jag skulle stanna kvar på plats och vänta: ”Jag vet! Ni är ju plogbillar”, sa hon och lämnade mig ensam. Vi har alltid med gåvor till de anställda. Vi använder inga negativa budskap mot de anställda. Vi tränar oss på att undvika trots, gnäll och protest-signaler gentemot anställda. Ifall några gör ickevåldsaktioner vid Bofors Carl Gustaf så var snäll och respektera den goda relation vi byggt upp. Den är skör och kan så lätt förstöras av självupptagna aktivister som blir ivriga och absolut måste få säga vad de tycker och tänker.

Om några vill göra plogbillsaktion, vin & fikonträdsaktion eller annan form av kreativ ickevåldsaktion är jag gärna med, eller så kan jag hjälpa gruppen.

Hälsningar

Per Herngren

070-88 77 211, 031-330 94 26

Källa angående Carl Gustaf i Burma: City Göteborg 2007-10-09, s 4.

Bofors Carl Gustaf AB

691 80 KARLSKOGA
SWEDEN
Tel: 0586-810 00
Fax: 0586-858 41


Per  HerngrenSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket