Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-06-17
Problemet är inte löst

Det finns också en farhåga för att Kosovo på egen hand kommer att utropa självständighet om beslutet i säkerhetsrådet inte innebär självständighet för provinsen. Eller om beslutet dröjer allt för länge. Många anser att en sådan utveckling inte skulle vara bra för stabiliteten på Balkan.

Enligt Migrationsverkets statistik ligger den serbiska asylgruppen just nu på tredje plats vad gäller vilka länder asylsökarna kommer ifrån. Lite mer än 800 personer från Serbien sökte asyl under de första 4 månaderna i år. Irak och Somalia toppar listan vilket är lätt att förstå då vi trots allt nås av ganska många nyhetsreportage från dessa länder. Det är inte lika lätt att förstå varför människor från Serbien fortsätter att söka asyl här eftersom nyhetsflödet därifrån inte når ut i svensk media. Sedan början av 2000-talet har vi haft en genomsnittlig inströmning av omkring 2 500 personer per år från Serbien. Och det bara till Sverige. Hur många det är som varje år lämnar Serbien för att söka asyl någonstans i världen vet jag inte. Men jag vet att det är många människor. Trots detta har intresset för asylgruppen varit svalt. Någon sa att det bristande intresset beror på att många i asylgruppen är romer. Jag hoppas innerligt att hon har fel.

Om Kosovo mot förmodan inte blir självständigt inom en ganska kort tidsrymd kommer vi förmodligen att få se en påtaglig ökning av asylsökare från Serbien, för oavsett om våldet i provinsen skulle öka eller inte, är hotet om det tillräckligt för att många skulle ge sig av. Det gäller alla befolkningsgrupper. Men även om Kosovo blir självständigt innebär det sannolikt samma sak. Oavsett vilken status det slutligen kommer att bli finns det en stor och sannolik risk för att många människor kommer att ge sig av för att söka asyl någon annanstans. En hel del av dem kommer förmodligen att dyka upp på Sveriges tröskel, ovetandes om att deras chanser till uppehållstillstånd är minimala. I alla fall om det beslutsfattande som idag råder mot asylsökare från Serbien består. Det innebär i sådana fall fler spektakulära avvisningar och fler människor som går under jord. Det är en utveckling som jag inte ser fram emot.


Lena  SanverSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket