Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-04-20
DEN TOTALA FÖRNEDRINGENS POLITIK

Sverige går ”som tåget” och statsfinanserna kommer att dramatiskt förbättras under detta år enligt finansministern. De som redan har det bra får det ännu bättre när förmögenhetsskatt och fastighetsskatt avskaffas lovar man. Men asylsökande fortsätter man att förnedra med ett ”batteri” av förfinade sätt att kränka.

Allting skulle kunna vara så bra i ”Bullerby-Sverige” men så är det dessvärre inte. Många är de som inte gynnats av budgeten.
Även om Regeringen i sin budget förutskickat att man skall få mer pengar om man tar emot asylsökande som FÅTT tillstånd så finns det tydligen inga pengar till de asylsökande som väntar eller gömmer sig.


Vi har sedan gammalt en usel regel som säger att vi aktivt skall diskriminera asylsökande vuxna inom vården. Barn får dock i princip samma sjukvård som svenska barn genom den ”akut” vård som växlar ordentligt mellan olika landsting.


Syriern Ahmed Amoura fick dock akutsjukvård trots att han är vuxen. Han var tvungen att få dialys varannan dag för att överleva. Enligt hans läkare har Amouri kronisk uremi som innebär att han totalt saknar njurfunktion. Om dialysen upphör så kommer Amoura att successivt bli förgiftad och senast efter några veckor DÖ skriver läkaren i ett helt färskt läkarintyg. Det är scenariet och det känner Migrationsverket till men man har varit totalt ointresserade av att ta upp hans fall på nytt och verkligen kontrollera om han kan avvisas. Man har inte ens velat kontrollera med syriska myndigheter om de vill och kan ge dialys åt denne starkt oppositionelle person.


Måndagen den 16 april smög fem civilklädda personer på Amoura och tog honom efter dialys och sedan snabbt ut ur landet. Nu ligger hans öde hos diktaturen i Syrien. Om han dör i Syrien har Sverige rimligen gjort sig skyldig till aktiv medhjälp till dråp/mord. Man gör det p g a sin orättfärdiga politik, man gör det genom att utse en lägre instans som numera skall ta hand om ny ansökan och som inte sällan inte känner det ansvar som man har för den här typen av ärenden.


Det inträffade är en tragedi och Regeringen kan åtminstone göra något. De skulle kunna använda i vart fall en av sina överskottsmiljarder till att göra det lättare för dem att få stanna som blev över vid den tillfälliga reformen. Närmare bestämt 13 000 personer.


Tryggve  Emstedt
advokat samt ordf i Länderkommitten för fd JugoslavienSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket