Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-03-15
Svensk flyktingpolitik - Med rätt att döda?

På den internationella kvinnodagen – 8 mars 2007 – så tar Kalla fakta upp den intrikata frågan om Sverige har fredsbevarande trupp i Afghanistan eller om man tillsammans med bl a Usa utgör en stridande trupp med anledning av att en ”terrorist” blivit skjuten till döds under en räd som Sverige deltog i. För några få dagar sedan så levererade Migrationsverket i Solna ännu en – bokstavlig – dödsdom mot en syrisk man.

Under sin fleråriga vistelse i Sverige har mannen blivit beroende av dialys. Han får dialys 3 gånger per vecka. I en tidigare ansökan angavs det inte att utevaron av dialys skulle innebära hans snara död men det var i och för sig underförstått av läkarintygen och var man det minsta tveksam så skulle MV:s utredningsskyldighet motiverat en förfrågan hos behandlande läkare.
Beslutet gjorde mig bestört eftersom Sverige måste beakta medicinska verkställighetshinder och undersöka med syriska myndigheter om mannen verkligen skulle få dialys i Syrien – trots att han är oppositionell och eftersökt av myndigheterna.
En ny ansökan skickades in med ytterligare ett intyg som visade att mannen skulle avlida inom några få dagar om han ej fick dialys.

Vad fick det för effekt på MV som är de ENDA som kan fatta beslut vid ny ansökan av den här typen? Jo, man drog sitt trollspö över den nya handlingen och påstod att inget nytt tillkommit och att utvisningsbeslutet stod fast.
MV:s handläggare vägrar således, inte endast att utreda vårdmöjligheter i Syrien – utan man är beredda att på vinst och förlust skicka mannen till diktaturen Syrien med OMEDELBAR FARA FÖR MANNENS LIV.
Har MV blivit en myndighet som – gudalikt – råder över liv och död och som, om man så önskar, kan skicka en person i döden?
Migrationsminister Billström kanske har svaret. Det är bra om Du tydligt och klart berättar vad som egentligen gäller i ett sådant här fall. Jag ser visserligen ett mardrömsscenarium framför mig om detta skall bli vardagsmat i framtiden. Men jag kanske bara är överdrivet känslig eller vad säger Du minister Billström?


Tryggve  Emstedt
Advokat samt ordförande för länderkommitten för f d JugoslavienSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket