Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2006-10-20
Inställ avvisningar nu!

Den tillfälliga ändringen i Utlänningslagen ledde till att knappt 60% av ca 30 000 asylsökande fick stanna och då huvudsakligen barnfamiljer som varit i landet mer än 2 år och som haft barn på 4 år eller äldre. Vidare fick de med verkställighetshinder stanna. Den grupp som blev över utgör ca 10 000 människor och nu bedriver Migrationsverket och polisen en veritabel hetsjakt på dessa människor i oskön samverkan.

Den tillfälliga lagen gjorde att myndigheterna plötsligt visste vilka som var i landet och nu är det bara att "plocka" dem som höns på en hönsgård. En hantering lika fri från moral och ädla etiska principer som jakt inom djurpark på stängslade djur. Särskilt polisens framfart har skapat en oerhörd skräck hos människor och varje dag får jag som flyktingadvokat kanske 5-10 samtal från folk som är livrädda för att gå till Migrationsverket och ta emot sina beslut eftersom man är rädd att polisen står och väntar. Tyvärr kan jag sällan lugna dem eftersom det inte finns några spärrar hos gränspolisen som bl a sista månaderna kastat ut en höggradigt gravid kvinna - som levt helt öppet - efter att ha gripit henne på väg till barnmorska och separerat henne från sin asylsökande make. Man har vidare kastat ut en syrisk kurd till hemlandet där han omgående blev gripen och torterad. Säkerhetspolisen visste till och med om vad han sagt i lokaltidningar i Sverige.


Just nu sitter en afrikansk kvinna på förvaret i Gävle. Man har skilt henne från sin 2-3 årige son och hon förvartogs i direkt anslutning till att hon - som är självmordsbenägen - kom från inläggning på psykiatrisk avdelning i Gävle och innan dess i Säter.


Det kan allvarligt ifrågasättas om det överhuvudtaget är lämpligt att låta polis vara med om avvisningar. I så fall borde det endast vara de allra allra svåraste fallen som hanteras av polis. Det är också ekonomiskt oförsvarbart att låta polisen ha hand om avvisningar.


Innan ett ärende lämnas över till polis borde det vara obligatoriskt att ärendet går via domstol. Att skrämma slaget ur 10 000 människor är ett fruktansvärt brott och alliansen borde OMGÅENDE stoppa avvisningar av ALLA som varit i Sverige från 1 jan 2005 och snabbt se över hur man skall reparera skadorna efter den så misslyckade tillfälliga lagen. Denna fråga borde ha högsta prioritet och samtidigt bör man företa en utredning om avvisningar som är etiskt försvarbara och inte bara en groteskt inhuman jakt på utsatta människor.


Tryggve  Emstedt


Stockholm den 11 oktober 2006
Senaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket