Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2006-06-05
Mitt sista glas coca-cola

Jag sitter i mitt rum efter en intensiv arbetsdag med ett iskallt glas coca-cola i min hand. Mmmm…det är verkligen gott! Men det här blir mitt sista glas av denna dryck.

Varför? Tidigare hade jag hört om Coca-colas dåliga rykte men inte brytt mig om att undersöka det närmare. Det var när jag var på en ickevåldskurs i Colombia i mars i år som jag kom på andra tankar. Jag beställde in en flaska coca-cola och alla colombianer vid bordet tittade chockerat på mig. Då visste jag inte att Coca-cola company i Colombia hade varit involverade i kidnappningar, tortyr och mördandet av åtta fackföreningsledare under de senaste 17 åren. Därför vägrar idag många colombianer att dricka coca-cola och uppmanar resten av världen att göra det samma.

När jag kom hem läste jag på mer om Coca-cola och upptäckte att de också orsakar stor miljöförstöring och vattenbrist i Indien idag. Det är inte första gången Coca-cola kritiseras. Martin Luther King föddes i samma stad som Coca-cola, Atlanta i södra USA. I Martin Luther Kings sista tal den 3 april 1968, dagen innan han mördades, pratade han på ett fackmöte om bojkott av Coca-cola. Han uppmanade de svarta arbetarna till att använda sin makt som konsumenter.

Idag är detta mer relevant än någonsin. De stora företagen idag är ofta rikare än länder och rör sig obesvärat över landsgränserna. Detta gör det svårt att komma åt dem juridiskt eftersom den starkaste lagen ofta bara fungerar nationellt. Varje gång vi köper en vara stödjer vi det företag som har producerat varan. Om ett företag är ansvarigt för miljöförstöring, mord och tortyr så stöder även vi dessa handlingar om vi köper deras produkt.

Jag vill inte leva med dessa handlingar på mitt samvete. Därför kommer jag från och med idag att vägra dricka Coca-colas drycker förrän jag är övertygad om att företaget behandlar sina arbetare, konsumenter och miljö på ett schysst sätt.


Martin  SmedjebackSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket