Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-26
Media och vinsten

Media sprider lögner men ljuger inte. Media berättar inte hela sanningen men döljer inget. Media ger bara ena sidans bild, men är objektiv. Men journalistiska krav får ge efter för ekonomiska - det är lättare att bara rapportera vidare än att granska. Nu riskerar media förlora sin legitimitet - som är att vara den "granskande makten".

     USA fäller fortfarande bomber i Afghanistan, fler civila har dött av dessa bombningar än vid terrorattacken den 11 september. När media rapporterar om detta krig så presenteras USAs motiv, att det sker i självförsvar, Men när terrorattacken var det ingen som skrev något om motivet. För det var ju alla överens om, att det inte fanns något. Det var ju fundamentalister.

     Nästan alla som deltog i terrorattacken var från Saudiarabien, vilket bin Laden också är. Den despotiska kungafamiljen i Saudiarabien ligger inte efter talibanerna i förtryck, och de gör det med USAs stöd. Bland mellanösterns arabländer är det USAs främsta allierade, och har även militär personal stationerad där.

     För några månader sedan rapporterade media om att palestinierna försökt att "smuggla in en båtlast vapen". Palestina är ockuperat av Israel, och har därmed betydligt större rätt till självförsvar än USA mot Afghanistan. Hittills har jag inte hört några rapporter om USAs militära bistånd till Israel. Ingen inom mainstreammedia ställde sig den uppenbara frågan varför Israel får köpa vapen men inte Palestina.

     Självklart fanns det ett politiskt motiv bakom terrorattacken. Ett förtryck som den Saudiska och en ockupation som den Israeliska, som båda bedrivs med amerikanskt militärt, ekonomiskt och politiskt stöd skapar ilska. Att det finns motiv för en handling behöver dock inte betyda att varken motivet eller handlingen är moraliskt legitim. Men oavsett hur man väljer att betrakta terrorattacken och kriget kvarstår faktum att båda orsakat lika mycket lidande.

     Att media inte granskar utan bara rapporterar kan man se exempel på i torsdagens BT under rubriken "USA-hjälp mot terror i Georgien". Amerikansk militär har kommit till Georgien för att lära ut "terroristbekämpning" för "… att skydda exempelvis oljeledningar". I denna mening ligger förklaringen till större delen av USAs utrikespolitik - att försvara den amerikanska livsstilen genom att säkra tillgången på olja. Rubriken kunde lika gärna varit "USA säkrar oljeledningar i Georgien".

     USA har tidigare stött talibanregimen, i hopp om att få dra en oljepipeline genom landet. All inblandning i mellanöstern har detta som grund. Varför annars engagera sig i Kuwaits sak när värre grymheter har utförts av den egna krigsmakten? Det var i alla fall inte för demokratin - den kungafamilj som styrde Kuwait före Iraks anfall återinsattes. På samma sätt stödde de shahen av Iran, vars grymhet bäddade för Khomeinis revolution, vilket i sin tur gjorde att Saddam Hussein gavs amerikanskt stöd.

     Faktum är USA bombat 22 länder efter andra världskriget, utan att demokrati skapats en enda gång. Däremot så har de vid ett flertal tillfällen stött militärkupper mot demokratiska stater. Jag vill därför vädja till media och journalister. Var lika kritisk mot USA som mot USAs fiender. Lär av historien.


Mattias  LinderSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket