Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-14
Media är borgerlig, inte vänster

I en debattartikel befriad från nyanser (BT 7/3) vill Ekman nyansera vad han anser vara en onyanserad bild av Göteborgskravallerna. Ekman saknar dock inte helt poäng i att det finns en viss glamourisering av våldsamma aktivister finns. Men däremot sker det inte i media, utan inom en liten klick av vänstern - gud ske lov är de extremt få, men tyvärr förstör de desto mer.

     Ekman gör två grundantaganden, samma som större delen av media också gjort. Det allt överskuggande antagandet är att polisen inte under några omständigheter kan fara med osanning, och att polisens version av händelserna är liktydig med den objektiva sanningen. Att till exempel våldsverkarna från Avenyn skall dömas håller jag med om. Men de har likväl rätt till ett sanningsenligt åtal.

     Det andra antagandet, som följer av det första, är att kravallerna i Göteborg var välplanerade och välorganiserade. Till stor del tycks denna bild bara finnas i polisens och därmed också medias värld. Några ungdomar som skickade SMS-meddelanden till sina vänner blev en sambandscentral. Bara för att flera personer gör samma sak vid samma tidpunkt innebär det inte i sig att det är organiserat.

     Efter fallet med de manipulerade videobanden har vi fått fler exempel på att polisen inte är oklanderlig. En 20-åring avtjänar nu ett fängelsestraff på 2,5 år för anförande av våldsamt upplopp. Helt centralt för domen var en polismans vittnesmål från ett möte där 20-åringen skulle ha varit "aggressiv i tonen och förespråkat användande av våld". En videofilm bevisar motsatsen och polismannen är nu anmäld för mened. 20-åringens advokat kommer även anmäla till Europadomstolen att han vägrats tillgång till polisfilmer som varit relevanta för fallet.

     Som vittne från Göteborgsdagarna polisanmälde jag två poliser, båda efter händelserna vid Vasaplatsen. En av dem kastade gatsten och den andre anföll med batong två unga killar som satt och drack läsk på en stenmur. Så här långt var det inte tal om något trängt läge. Men vad som senare skedde runt hörnet på Vasagtan, mer än att jag senare fick höra att de skjutit Hannes Westberg är vad jag sett på TV och i tidningar. För de två poliser jag anmälde var bland de fem som var med när han sköts. Om det var någon av dem jag anmälde som sköt kommer jag aldrig få veta.

     I sin debattartikel menar Ekman att kravallerna vinklas åt vänster eftersom många journalister är lagda åt det hållet. Som bevis för han fram ett program i P1 som han anser vara vinklat till våldsverkares favör. Men att motbevisa Ekmans teori görs utan problem med tidtagarur och måttband. Jämför med de otaliga nyhetsrapporteringarna i TV, radio och tidningar under och efter mötet. Skall det bli någon som helst balans mellan polisens möjlighet att framföra sin version och de som deltog eller bevittnade kravallerna så finns det mycket att göra i flera år framöver.

     I Ekmans värld verkar det också vara så att det är journalisterna som sitter på mediamakten, och inte ägarna av media. Den ideologi som råder i tidningssverige är inte vänster, majoriteten är borgerliga. Och det är främst på ledarplats som åsikterna tillåts komma fram. Hade det legat något som helst i Ekmans konspirationsteori om en vänsterinfiltrerad media torde det väl ha märkts i rapportering från Göteborg?

     Sedan ondgör sig Ekman över att det bara är högerextremism som enligt honom får etiketten extremism i media, något som jag antar i alla fall delvis kommer sig av selektivt läsande. Men när det gäller Säpo så överlåter de jagandet av högerextremister till polismyndigheten, medan de koncentrerar sig på kravaller, husockupationer och minkutsläpp. För enligt Säpo är dessa ett hot mot demokratin. Det är däremot inte mordet på syndikalisten Björn Söderberg eller bombattentatet i Nacka mot journalistparet som granskat nynanizster - helt enligt Säpos egen utsago. Betydligt mer anmärkningsvärt än en påstådd vänstervridning i media.


Mattias  Linder


Fotografier: Elisabeth Skoglund respektive IMC.
Senaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket