Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2003-05-09
Ett nytt palestina

Jag och många andra hoppas på att läget i mellanöstern blir lugnare. Att folket i Palestina ska få styra sitt eget land på egen hand, att de ska få leva i fred och lugn och ro, precis som vi lever här i Sverige. Samma önskan har vi till israelerna.

Man blir besviken och ledsen när ser man på nyheterna om alla dessa självmordsbombare och alla dessa offer. Dagen efter ett självmordsattentat i Israel så kör den israeliska armén in i palestinska områden och dödar dubbelt så många palestinier. Några dagar går, sig sedan ser man samma åsikt igen, och man vet inte när detta hämndtåg ska stoppas och när blodet ska sluta rinna!

Medan maktlösa människor ber till offren och tänder ljus för dem och för fred, skapar USA ett nytt Palestina, nya civila offer, fler lidande barn, nya blodbad - i Irak den här gången. Det irakiska folket fick en ockupation som är värre än den diktatoriska regimen de hade.

Före kriget gav USA många orsaker till kriget; massförstörelse vapen, kemiska och biologiska vapen, Al-Qaidas terrornätverk och baser i Irak, den diktatoriska regimen, befriandet av Irakiska folket och USAs säkerhet och för att skydda amerikanerna. Vilken av dessa orsaker ska man diskutera för att bevisa att presidenten i USA hade fel och att detta inte är något moraliskt krig?

Massförstörelsevapen eller kemiska och biologiska vapen har amerikanerna inte hittat i Irak, vilket inte heller FNs inspektörer gjorde. Inte heller har man hittat Al-Qaida-medlemmar i Irak, och vad har ett krig mot Irak som ligger på andra sidan av jorden från USA med USAs säkerhet och fred att göra. Och vad har det med det irakiska folkets befriande att göra? Någon gång under kriget sade Bush "- Day by day, the Iraqi people are moving closer to freedom". Men han borde istället ha sagt att "dag för dag går det irakiska folket från dåligt till värre". Alla amerikanska påstående saknas bevis!

Vad är det som pågår egentligen i Irak just nu? Irakierna hade bytt ett dåligt läge mot ett värre. Amerikanerna har inte befriat irakierna från Saddam Hussein utan de tog hans plats! Folket i Irak hade uppfattat det redan och de vet precis vilket spel som finns bakom kulisserna. Alla Irakier säger ja till Saddams fall men samtidigt demonstrerar de under parollerna "Nej till USA " och "USA ut ur Irak". Irak är ett land som blev ett nytt Palestina.


Ahmed  AlsagarSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket