Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2003-05-07
Vi KAN göra något!

Vi har under de senaste månaderna sett enorma demonstrationer världen över. Det skrivs upprop, debattartikar och protestlistor. Det är nödvändigt men inte tillräckligt. Vi som står för fred visade USA genom vårt antal att det finns ett stort motstånd mot kriget. Men de krigade ändå. Vi har uppmanat vår regering att protestera. Protesterna såg vi först efter kriget startat, när det var för sent. Vi bad vår regering se över vapenexporten. Men de fortsatte sälja vapen som användes i kriget mot Irak.

Att vädja till vår regering är att avsäga oss den makt vi faktiskt har. Vi kan göra saker på egen hand, utan vår regering. Vi har makt ändå. Vi har makt som konsumenter att bojkotta amerikanska varor. Vi har makt i vår roll som arbetare att på olika sätt vägra befatta oss med amerikanska företag och produkter. Istället för att rikta krav mot vår regering kan vi göra det mot fackföreningsrörelsen, och kräva att de använder sin makt för att protestera mot USAs agerande. För jag hoppas att det inte är lika lönlöst att vädja till fackföreningsrörelsen som det är till vår regering.

Vår regerings makt utgår från oss, folket. Om de inte vill lyssna på oss får vi visa att vi är mogna att hantera den makt vi givit dem på egen hand, utan att lydigt vädja till riksdag och regering. Vill inte vår regering stoppa vapenexporten, får vi väl göra det själva. Detta har gjorts förr. Vi kan blockera vapenföretagen, vi kan vägra lasta, lossa och transportera vapen. Vi kan vägra leverera produkter till vapenindustrin. All makt ligger faktiskt hos vanliga människor.

Sverige säljer idag vapen till länder som vår svenska regering själva anklagar för brott mot folkrätten. Om vår regering inte kan stå för vad de säger, är det bara vi själva som kan göra något åt det. Om makten utgår från folket är det vår skyldighet att göra något. Annars är vi, som svenska medborgare, delaktiga i kriget mot Irak. Vi hjälper till genom att tiga still.

Vapen tillverkas för ett, och endast ett, syfte. Det är att döda människor med. I Sverige bygger vi bilar att åka i, vi tillverkar mat att äta, stolar att sitta i - och så vapen att döda med. Vapen kan inte användas till någonting annat. Vi kan inte säga oss vara emot krig, samtidigt som vi hjälper andra människor att döda varandra - det är hyckleri. Hur många är beredda att på allvar stoppa vapenexporten?


Mattias  Linder
Ulricehamns FredsföreningSenaste debattartiklarna
Fattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve Emstedt

Framgång i klustervapenförhandlingar - Sverige allt mer isolerat (2008-02-26)
Rolf Lindahl

Sverige och motståndet mot krigen i Vietnam och Irak (2007-12-11)
Mattias Linder

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

Senaste artiklarna


Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Nätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket