Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2003-03-06
Stockholm: Elevstrejk och demonstration mot krig

Elever från skolor i Stockholmsområdet gick på onsdagen ut i strejk i protest mot USA:s planerade krig mot Irak. Tusentals deltog i en demonstration från Sergels Torg till Mynttorget på eftermiddagen.

Demonstrationen på Sergels Torg

På många av Stockholms skolor har elever organiserat sig för strejker och demonstrationer mot ett befarat Irakkrig. Några mindre protester har ägt rum under de senaste veckorna, och det här var den första gemensamma strejken och demonstrationen för hela Stockholm.

Vid lunchtid på onsdagen hade flera tusen strejkande skolungdomar samlats på Sergels Torg i centrala Stockholm. Många representanter för olika skolor talade, och även en representant för fackförbundet Kommunal.

Flera talare menade att ett krig mot Irak inte rättfärdigas av ett beslut i FN:s säkerhetsråd, och påminde om att det alltid är civilbefolkningen som drabbas värst av ett krig. Nära hälften av Iraks befolkning är barn, påpekade talarna.

I tåget mot Mynttorget invid Riksdagshuset gick drygt 3 000 demonstranter. Antalet kan ha varit något större på Sergels Torg. Enligt arrangörerna var det den största elevdemonstrationen sedan 1989.

På Mynttorget frågade konferencieren ett antal riksdagspolitiker om deras respektive partiers inställning till krigshotet. Den ende som gav ett klart "nej" till svar på frågan om deras partier är för ett krig var vänsterpartiets representant. De övriga, en kristdemokrat, en folkpartist och en socialdemokrat, blev utbuade av demonstranterna.

Demonstrationen avslutades strax före klockan 15, med uppmaningen att sprida strejkerna till andra skolor och även till andra arbetsplatser inför "dag X", den dag kriget startar. Elever mot krig, som arrangerade onsdagens demonstration, har ropat upp till generalstrejk vid ett krigsutbrott.

Fredrik Nathorst Westfelt


Fredrik Nathorst Westfelt


Tidigare publicerad i Yelah.
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket