Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-14
Dansk Øl i Dimashq

"Jag lovar, hade jag inte vetat att ni var anti-sionister hade jag spottat på er om jag såg er gå på våra gator."
     Jag och min medresenär Reine sitter hemma hos Ghassan och Caly i Jarmouk. Ett av de finare av många palestinska flyktingläger i Syriens huvudstad Dimashq. Eller Damaskus som vi säger här.
     Ghassan jobbar som översättare för PFLP, Folkfronten för Palestinas Befrielse. Han sitter framför mig med en Carlsberg Export, höjer buteljen och framför en skål, med det ironiska leende jag hittills börjat vänja mig vid.
     "Skål för Sveriges Drottning!" Gemene man skrattar.

Men det är inte utan att man känner vreden komma upp i halsen. Man är som svensk på besök hos detta lidande folk föga stolt över Drottning Silvias uttalande om att palestinska mödrar borde få sina barn att sluta kasta sten.
     Han påpekar dock att vi svenskar minsann har de våra att vara stolta över efter att jag betonat att det inte är för intet som jag är republikan.
     Vidare fortsätter han. "Sten Andersson är mycket klarsynt i den konflikt vi står och stått framför i decennier. Olof Palme visste även han vad solidaritet med de förtryckta var för något."
     Jag förvånas över hans kunskaper vad gäller den svenska politiken och dess ställningar i det internationella. Jag får som svar att när man har hela västvärlden emot sig så måste man hålla reda på sina vänner.
     Och det faktum att Ghassan hör till såväl intelligentian som bourgeoisien förklarar också en hel del vad gäller denne mans kunskaper.
     Han fortsätter prata Sverige och undrar hur rätten att yttra sig i tal och skrift fungerar. Reine säger att trots medlemskap i radikala organisationer, i hans fall Libyenvännerna Socialistiska Rörelsen för Direktdemokrati, i mitt Folket i Bild/Kulturfront, utstår vi i dagsläget ingen repression från polis eller andra myndigheter då vi framför våra åsikter för allmänheten. Med undantag för bl.a. rättegångarna mot tidningen Brand, där domen förvisso gynnade tidningen samt domen mot historierevisionisten Ahmed Rami.
     "Så svensken har rätt att proklamera väpnad revolution men inte diskutera antalet döda i Holocaust?" frågar han oss för att sedan brista ut i ett hjärtligt skratt.

När vi sitter och äter tillsammans med PFLPs lokala styrelse i ett flyktingläger i Halab, eller Aleppo som vi är mer vana att kalla det, känner man sig inte som en gäst utan som självaste Ahmad Saadat, frontens president. Gästvänligheten och kamratskapen går inte att ta miste på. Alla börjar vi känna av den flödande arraken och importölen.
     Muhammad, journalist för Al-Hadaf, vårt följe och tolk, börjar bli inte så lite berusad. På drickandet och det vulgära skämtlynnet märks det att man är i sällskap med ateistiska marxister och inte praktiserandes muslimer som är mer vanligt förekommande i detta land.
     Dagen innan vår ankomst från Dimashq arrangerades i lägret spontana demonstrationer för frigivelsen av Sadaat, som under veckan tillsammans med flertalet nyckelpersoner i Intifadan brutalt arresterades av Israelisk polis och militär.

Abu Shamah, organisatör av frontens verksamheter i lägret visar oss fotografier på ungar som viftar med fanor i den palestinska flaggans och frontemblemets färger. Kvinnor gråter och vredgade män hytter med nävarna. När jag tittar på bilderna grips jag av den desperation människorna visar. Jag förstår mer än väl den vrede palestinier världen över känner. Det är ett folk som förtrampas av en överlägsen nation som tagit ifrån dem såväl deras nationella som kulturella identitet. En nation som inte lägger något som helst värde i begrepp som "territoriell integritet" och "nationell suveränitet", eller "pacta sunt servanda" folkrättens axiom. Ännu svårare att förstå Israels handlingar blir det när man reflekterar över att innan 1948 var det de själva som fick smaka på detta vidriga, oförståeliga slaktande. Varje dag, i Hitlers Holocaust, i progromer, i vår världs avund och skepsis mot ett folk vars enda synd var att vara starkt.
     Att den Israeliska militären idag använder sig av samma metoder för att rensa palestinska flyktingläger från palestinier som den blodtörstige Stroop använde under mördandet av Warszawa-gettots judar (se New Federalist #10/2002) ter sig för mig som en osmaklig paradox. Jag känner avsky och äckel.

På Al-Hadafs kontor dagarna senare visar Muhammad mig ett av honom skrivet manus till en avhandling om situationen för inhemska och andra arabiska judar och deras livssituation i Israel.
     Det material jag får översatt för mig visar på ett system som minner mer om Sydafrikas apartheid än ett samhälle där alla med judiska rötter lever på lika villkor. Den vite, västeuropeiske juden är norm.
     Resten undantag.
     "Detta är en fråga för den Israeliska solidaritetsrörelsen. Underlaget till manuset har jag fått från mången judisk kamrat i Israel" säger Muhammad. "Det är schyssta grabbar och tjejer som trots sin nationalitet ser med klarsynthet på sitt lands politik. Skulle alla judar vara som de skulle ingen konflikt längre råda."
     Där har den judiska solidaritets- och fredsrörelsen sin huvuduppgift. Att sprida tankarna om solidariteten till sina trosfränder.
     Och det finns hopp. Det vill jag åtminstone tro.


Sigge AnderssonSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket