Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-16
Mut Vitz - Arbetet med kaffet

Det är tidig morgon, huttrande står vi utanför vårt hus och ser solen gå upp. Det är rått och kallt här i höglandet, bergen är höga, runt två tusen meter över havet. Dimman ligger över dalarna och tupparna och hundarna låter, de har varit vakna sedan länge.

     Till slut kommer Andrés och hämtar oss för att ta med oss till sitt hus där vi blir serverade tortillas, ägg och - självklart - kaffe. Sedan följer vi med honom och hans fru Juana till deras "cafetal" (kaffeodling) där vi hjälper dem med arbetet.

     Jag befann mig i Chiapas under den mest hektiska perioden för kaffearbete. Skörden som pågår oktober-februari var i full gång, och jag fick möjlighet att följa arbetet under alla moment.

     Stigen ut till odlingarna går genom vacker natur, grönskan här i höglandet är väldigt frodig, speciellt nu efter regnperioden. Kaffebuskar, bananträd och chalum (skuggträd) är den vanligaste synen. Jag ser små kaffeplantor som växer skyddat under ett tak av bananblad, de kräver mycket skugga och omvårdnad det första året. Sedan planteras plantan ut på odlingen.

     Runt mig finns buskar ifrån alla åldrar. Efter tre år börjar busken ge frukt, och om den sköts väl fortsätter den i femtio år. De röda bären täcker grenarna och det finns mycket att plocka, det är ett bra kaffeår.

     - Förra året var det värre berättar Andrés. För mycket regn ledde till missväxt. Då var vi oroliga för om vi skulle klara oss. Kaffet är vår enda inkomstkälla.

     Kaffebönorna faller från grenarna ner i korgen jag bär runt midjan. Efter några timmar är jag ganska trött i kroppen. Att hänga ut över branta kanter för att komma åt bären tar på krafterna. Men Andrés och Juana som båda är över sextio år verkar oberörda. När dagen är slut bär de hem 70-kilos-säckarna på ryggen med ett rep över pannan. Hemma väntar sortering och skalning av bären. Till skalningen används en handvevad maskin som ser ut att härstamma från seklets början. De kladdiga bönorna tvättas sedan noga och läggs för att torka på taket. Varje morgon läggs kaffet ut, krattas regelbundet för att sedan samlas ihop igen på kvällen för att undvika nattens fukt.

     - Det tyngsta arbetet med kaffet är helt klart bärandet, hade vi bara haft råd med en åsna hade det verkligen underlättat, säger Andrés.

     Hela familjen är med ute på odlingen, från sovande småbarn på sin mammas rygg till gamla skrynkliga kvinnor med oanade krafter. Ibland gör man pauser och äter medhavda torillas och bönor. Någon hugger kanske ett sockerrör som alla får en bit av.

     Arbetet med kaffet varar hela året; rensning, beskärning, sådd, plantering och skörd. Det genomsyrar alltid vardagen och är av enorm vikt för ursprungsbefolkningen i Chiapas högland.


Hanna Radomski


Länkar till mer information
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket