Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2002-04-16
Mut Vitz - en historia om rättvisa, kaffe och ett kämpande kollektiv

Chiapas är Mexikos sydligaste delstat och ligger vid gränsen till Guatemala. Där bor bara 3 % av landets invånare men man producerar 54% av landets vattenkraft, 13% av naturgasen och 4% av oljan. Trots detta är befolkningen den fattigaste i Mexiko. Andelen undernärda är högst i landet.

     Ursprungsbefolkningen (indianerna) är mest utsatt.Ända sedan spanjorernas erövring av landet på 1500-talet har indianerna levt i förtryck men gjort motstånd. Deras land har tagits ifrån dem och majoriteten har tvingats arbeta som livegna på stora plantager.

     År 1910 utbröt den mexikanska revolutionen. Man slogs för jord och ett demokratiskt land och i nästan hela landet ledde detta till stora förändringar. En jordreform påbörjades som skulle komma att leda till en kollektivisering av jorden. I Chiapas förändrades dock situationen inte nämnvärt, mycket på grund av de stora jordägarnas brutalitet gentemot ursprungsbefolkningen. Institutionella Revolutionära Partiet (PRI) kom till makten. Tyvärr ledde detta till att landet styrdes av diktaturer i 71 år. Valen var korrumperade och alla sociala rörelser, t ex fackförbund, var inordnade under PRI.

     1994 framträdde zapatisterna för första gången offentligt och ropade ¡Ya Basta! (ung. Nu är det nog!). Maskerade kvinnor och män kom ner från bergen och ut ur djungeln och ockuperade ett antal byar och städer i Chiapas. De kallade sig EZLN (Zapatistarmén för Nationell Befrielse) och förklarade krig mot den mexikanska regeringen. De var trötta på allt förtryck. Namnet zapatisterna tog de efter den kände revolutionären Emiliano Zapata.

Det zapatistiska kaffekooperativet MUT VITZ
Kooperativet Mut Vitz bildades 1997 av några kaffebönder som tröttnat på allt slitsamt men extremt underbetalt arbete. Syftet med kooperativet är att kunna sälja kaffe gemensamt till ett värdigt pris. Det växer ständigt och är nu uppe i c:a 750 familjer i 35 byar.

     Kooperativet har ett eget råd som kontinuerligt åker runt och kontrollerar att alla använder sig av de ekologiska metoderna. Vid starten 1997 utbildades också promotorer som ska visa hur man gör komposter, bygger terrasser etc.

Vårt projekt
När vi var i Chiapas och såg kaffets betydelse blev vi övertygade att vi måste göra en insats för Mut Vitz. Medlemmarna i kooperativet lever under starkt förtryck från regeringens, arméns och de lokala uppköparnas sida. Förra året blev sju av Mut Vitz medlemmar mördade för att de valt att organisera sig och jobbade för en förändring av sin situation. Vi vill stödja det här kooperativet genom att köpa deras kaffe för ett "rättvisare" pris, 29 kr/kg istället för ca 6 kr/kg som de nu får av de lokala uppköparna. På det sättet ger vi dem en ekonomisk möjlighet att förändra sin situation, och underlätta för dem att bygga upp sin egen samhällstruktur. Som medlemmar i de zapatistiska byar jobbar de bl a för att bygga egna sjukhus och skolor, där undervisningen även sker på deras traditionella språk och inte bara spanska.

     Än så länge säljer Mut Vitz bara 10% av sin totala produktion till ett rättvist pris, resten säljs fortfarande på den internationella marknaden och därifrån vidare till multinationella storföretag. För ett sådant lågt pris att det är omöjligt att överleva. Vi har hittills importerat 2,5 ton kaffe och i april i år kommer 5 ton till. Vårt mål är att få till en mer omfattande import av ekologiskt, rättvist zapatistkaffe till Sverige!


Hanna Radomski


Vill du veta mer?
Vi kommer gärna till din klubb eller till kurser och håller föredrag. Är ni intresserade av detta eller av att sälja kaffet, bidra med pengar osv, hör av er till !

Läs mer om denna kaffeodling i Sjuhärads Fria.

Länkar till mer information
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket