Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-09-02
Östgöta Correspondenten stoppar SAAB-annonser från Svenska Freds

Östgöta Correspondenten har beslutat att stoppa två annonser från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Anledningen sägs vara att annonserna strider mot Correns policy genom att misskreditera ett företag, SAAB.

Med anledning av Saabs 70-årsjubileum idag vill Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen ge en nyanserad bild av företaget Saab genom annonsering i Östgöta Correspondenten. Bakom exportframgångarna döljer sig en annan, mer obekväm, verklighet.

Efter löfte om annonsering i både tidningen och på corren.se har ledningen nu beslutat att dra tillbaka båda annonserna. Corren vill nu efter uppmärksamhet i Dagens Media redigera annonsen för att kunna publicera den.

– Det är uppenbart att Correns ledning är rädda för att stöta sig med största företaget på orten. Det kan finnas anledning att fundera över hur oberoende den tidningen är, säger Ola Mattsson, generalsekreterare på Svenska Freds.

Saab är den största arbetsgivaren i Linköping. Idag har man uppvisning för media och särskilt inbjudna gäster, däribland försvarsministern, och i helgen bjuder man anställda och deras anhöriga på stort 70-årskalas.

– Vi har fri åsiktsbildning i Sverige och Östgöta Correspondenten har ingen skyldighet att föra vårt budskap vidare. Men att tidningens ledning går in och bryter ett löfte om annons var en överraskning, säger Ola Mattsson.

Saab är Sveriges största vapenföretag. Saab står för nära 70 procent av all krigsmaterielproduktion i Sverige. Tre av fyra anställda är inblandade i den militära produktionen, som utgör basen för Saab.

– Det är bara att beklaga att Correns läsare förvägras en mer mångfacetterad bild av Saab och deras verksamhet än den som företaget vill förmedla, säger Ola Mattsson.


Ola Mattsson
info@svenskafreds.seSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket