Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2007-02-22
Risk att Sverige bromsar förbud mot klustervapen

I dag inleds en internationell regeringskonferens i Oslo som syftar till att förhandla fram ett internationellt förbud mot klustervapen som har allvarliga humanitära konsekvenser. Tyvärr är risken stor att Sverige, som gärna vill behålla sina klustervapen, kommer att bromsa andra länders försök att åstadkomma ett totalförbud av dessa vapen skriver Svenska Freds i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag.

Det enda sättet att skydda civilbefolkningar från att dödas och lemlästas av klustervapen är genom ett internationellt förbud. Sverige bör därför genast avskaffa det svenska klustervapnet Bombkapsel 90, införa ett svenskt förbud mot klustervapen, och gå i spetsen för ett internationellt förbud, säger Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens ordförande Frida Blom.

Flera av de ca 40 regeringar som förväntas delta i Olso-konferensen vill att mötet ska bli startskottet på en historisk process som leder till ett förbud av klustervapen. Några länder har också föregått med gott exempel på hemmaplan, t ex har Belgien redan infört ett nationellt förbud mot klustervapen, och Norge har infört ett moratorium mot dessa vapen. Samtidigt har vissa andra länder, däribland Sverige, hittills motsatt sig ett förbud och istället förespråkat begränsade restriktioner kring vissa typer av klustervapen. Risken är nu stor att Sverige kommer försöka bromsa ansträngningar att åstadkomma ett internationellt förbud.

Idag är invasionshotet i praktiken är avskrivet. Ändå hävdar försvarsminister Mikael Odenberg att klustervapen fortfarande behövs för att försvara Sverige från invasion. Detta är ohållbart. Civila skadas och dödas dagligen av klustervapen världen över. Svensk utrikes- och försvarspolitik måste bemöta dessa realiteter snarare än ett hypotetiskt invasionshot, säger Frida Blom.

Svenska Freds kommer tillsammans med flera andra organisationer (Human Rights Watch, Handicap International, m fl) att närvara vid regeringsmötet om klustervapen i Oslo. Parallellt med regeringskonferensen hålls också ett stort seminarium om klusterbomber anordnat av den internationella klustervapenkoalitionen CMC (Cluster Munition Coalition).


Rolf Lindahl
info@svenskafreds.seSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket