Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2006-12-18
Novi Pazar, 13 december 2006

Idag har vi levererat ved för 400 euro till romlägret i Novi Pazar.

Mitt första intryck är att lägret har blivit signifikant utökat. Hälften av invånarna träffar jag för första gången. Det är lokala romer eller romer som kommit från Kosovo eller Montenegro. De har alla anslutit sig till detta läger som ursprungligen var menat för romerna från Batnjik (Batnjik är en soptipp några kilometer utanför Novi Pazar. De internflyktingar som tidigare tvingades bo där lever nu på ett tillfälligt tältläger).

Adem, lägrets president, tackar oss för veden och skickar hälsningar till svenskarna. Han säger att de har ingenting att värma upp sina hem med och att det blir mycket kallt på nätterna. En del av invånarna samlar in skräp i staden som de kan använda som bränsle, andra bränner sina kläder eftersom de inte har någonting annat.

Jag är också överraskad av antalet spädbarn i lägret. Det exakta antalet nyfödda är inte känt men det är uppenbart att de är många.

Det första som romerna frågar oss är när de ska flytta. Lägret är helt täckt av lera som är väldigt djup på en del platser. Det är lera under tälten också. Barnen är dåligt klädda, smutsiga och de hostar. En del mammor klagar över att deras barn har feber, men de har inte tagit dem till en doktor ännu.

Kvinnorna vill veta hur det går med p-piller (De har tidigare frågat oss om p-piller). De säger att de redan har tillräckligt många barn, så de frågar om det skulle vara möjligt för dem att få p-piller. De säger att de går till doktorn om det är nödvändigt. Lirija (se Sanna Vestins bok Flyktingfällan, kapitel 1) är gravid igen.

Några av romerna frågar Edip (Edip Ugljanin, lokal flykting kommissarie) vad som hänt med Yugon som han körde fram tills nyligen (han kör en Mercedes nu).

Vi träffar Tamara och Sasa från ICS (Consorzio Italiano di Solidarieta är en italiensk frivillig organisation som arbetar med förskolor för romska barn). De registrerar barnen som ska ingå i ICS utbildningsprogram. Genom mitt samtal med Tamara, förstår jag att barnen delas upp i två grupper på bakgrund av barnens skiftande åldrar. Problemet är att några föräldrar inte vill att deras barn ska gå i skola.

Edip visar mig också de 10 hus som håller på att byggas till flyktingarna från det lokala kollektiva centret (Kollektiva center är en form av flyktingförläggningar även om de inte alls håller den standard som vi tänker på i Sverige då vi talar om flyktingförläggningar. De som finns i Serbien håller i rask takt på att avvecklas och det är nödvändigt att finna nya boendeformer för flyktingarna). Det behövs ett hus till men sedan har alla invånarna från det kollektiva centret någonstans att bo.

Zora från PRAXIS (PRAXIS är en serbisk frivillig organisation som arbetar med att framskaffa dokument till människor som saknar sådana och med att ge enklare juridisk rådgivning till medellösa människor) är också på flyktingkommissariens lokala kontor. Hon är förvirrad eftersom hon har hört att ordförande för PRAXIS tagit ett beslut att stänga PRAXIS kontor i Novi Pazar eftersom området kan täckas genom ett mobilt team istället. I flera år nu är det endast Zora och Ljiljana (Ljiljana är ordförande för Röda Korset i Novi Pazar) från lokala Röda Korset som har hjälpt människor som saknar personliga dokument och människor som haft behov av att registreras i födelseregistren.

Vi besöker också Ljiljana på Röda Korset. Hon blir väldigt glad att se oss. Hon säger att det inte är sant att Röda Korset har slutat att hjälpa internflyktingarna. Sedan i somras har Röda Korset betalat tre begravningar för människor från romlägret och de har också framskaffat plast badbaljor för de nyfödda på lägret.

Ljiljana berättar om ett otrevligt möte med representanter för UNHCR (FN:s flykting organisation) i Montenegro. De ville veta om området kring Novi Pazar kunde acceptera att ta emot 4000 internflyktiga romer som för tillfället befinner sig i Montenegro och vad Röda Korset i Novi Pazar gör för att förbereda sig på att bli receptions center för människor från Kosovo om det skulle uppstå ett behov av det (Diskussionen är pågående mot bakgrund av att det finns en uppenbar risk att det sker en ny etnisk utflyttning/fördrivning den dag Kosovos framtida status bestämts).


Marija Simovic
Översättning gjord av Lena Sanver


Om du vill hjälpa till att köpa in ved skickar du en mail till lena@swedishcommittee.se så kontaktar vi dig. Du kan också sätta in pengar direkt på Länderkommitténs postgiro: 180502-7 Skriv "Ved" på inbetalningskortet.

Och du som läser detta: Glöm inte bort att den som vill är mer än välkommen att besöka människorna på lägret i Novi Pazar. Det är vid mötet med dessa människor som man verkligen inser vad det är Sverige och andra länder avvisar skyddsbehövande människor till och hur illa det står till med situationen i Kosovo. Verkligheten kan vara en ganska omskakande upplevelse. Det kostar en slant med flyg och hotell men om du är intresserad, så hör av dig.
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket