Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2006-03-01
ARRESTERINGAR UTANFÖR VITA HUSET

Med en banderoll, "GOD FORGIVE AMERICA", arresterades sju personer utanför Vita Huset under gårdagen, i en protest mot Irak-kriget.

De som arresterades och i dag frigavs mot borgen var Brian Terrell, Ed Bloomer och Elton Davis samtliga från Catholic Worker i Des Moines, David Goodner, student vid Iowa University, Eileen Hansen, Catholic Worker i Winona, Minnesota, Jeff Leys, samordnare för Voices for Creative Nonviolence (VCNV) samt Bernie Meyer, pensionerad socialarbetare från Olympia, Washington.

Aktionen var en del i kampanjen "Winter of Our Discontent", som startade 15 februari - årsdagen för då Världen sa Nej till kriget
2003 - och avslutas 20 mars - årsdagen för USA:s invasion av Irak.

Terrell organiserade gruppen på sammanlagt 15 personer med bl.a.
studenter från Loras College, en sjukvårdare och en jordbruksarbetare från Missouri som körde 23 mil till Des Moines för att ansluta sig.

"Om inte nu, när då?" svarade Terell på frågan varför de färdats 20 timmar i bil för att bli arresterade i huvudstaden. "En del anser civil olydnad är extrema medel för extrema tider. Men om detta inte kan räknas som extrema tider, vet jag inte vad som är det."

Jordbrukaren från Iowa tillade: "Vi kom hit med två kompletterande metoder; några av oss tillhör gäst-medlemmarna i kongressen, medan andra ställer upp fysiskt här på gatan."

Goodner, 25 uttryckte "en djup oro för den farsot som råder; global uppvärmning och globala krig. Regeringar eller institutioner löser inte problemen åt oss."

Bloomer, 58, Veterans for Peace och Catholic Worker sedan 1983: "Jag har sett halva världen svälta utan en brödbit medan alla resurser slukas av krig i Afghanistan eller Irak. Det här är det enda rätta, att ta ställning och vägra huka sig."

Gruppen passerade framför Vita Huset med banderoller och plakat i ca 30 minuter. De sju personer som blev arresterade gick över till den sida av avspärrningarna som markerar förbjudet område.

När de efter tre sedvanliga varningar från vakterna vägrade gå tillbaka satte polisen in ett stort team bestående av sex motorcyklar, en ridande polis samt drygt ett dussin patrullfordon under övervakning av fyra säkerhetspoliser.

Inför ögonen på trafikanter och jublande supporters fördes de in i en stor polisvagn. Det hela var över på en och en halv timme.

Deltagarna vid Winter of Our Discontent fortsätter sin 34-dagars fastevaka och planerar samtidigt fler liknande aktioner i Washington och på andra platser i USA före den 20 mars.


Mike Ferner
Översättning gjord av Jan Viklund


Källa: GandhiToday
Läs mer: Voices for Creative NonViolence (VCNV) f.d. Voices in the Wilderness: http://vcnv.org
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket