Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2005-09-04
FARVÄL, CRAWFORD - Men inte farväl till Camp Casey av Cindy Sheehan

DAG 24 - Den Fredliga Ockupationen av Crawford

MEDAN George gick en golfrunda i går drabbades New Orleans av den värsta orkanen någonsin; oljan steg till 68 dollar per fat; och en amerikansk soldat dödades i den omvälvande charad som utgör ockupationen av Irak.
Hans familj har ännu ingen aning om vad som komma skall. Hans död är "i avvaktan på tillkännagivande".

Jag frågar mig ständigt: "Hur står George Bush och andra dödskrämare ut med sig själva?" Medan George semestrar och cyklar och golfar sig ner till de lägsta opinionssiffrorna sedan Richard Nixon, draperar sig andra "patrioter" i stjärnbaneret och spelar med i denna fars om helvetets mission: Döda fler i Irak, för att hedra alla som redan dött för så "ädla motiv". Jag kan stå ut mig själv, men gudarna ska veta att det är svårt att sova om nätterna.

I går var det som vanligt en enastående dag på Camp Casey. Russel Means från American Indian Movement överlämnade tillsammans med en rad musiker en traditionell Tecumseh-sjal till mig, där han fäst en brosch med stjärnor från "en hövding till en annan." Han sa också att vi alla borde byta våra efternamn till Sheehan, och att han hädanefter ville heta Russel Means Sheehan. Från Nordirland kommer mitt efternamn, på gaeliska betyder det - faktiskt - "fred". Jag vill se det som mer än en tillfällighet.

Tyvärr missade jag ljusvakan i går kväll, men fick sedan höra om hur våra "motståndare" på andra sidan vägen kommit över och förenat sig i minnesstunden får våra kära. Det var stort, underbart och livsbejakande.
Detta är vad Camp Casey gör med oss; förvandlar bitter ilska till konstruktiv, produktiv upprördhet. Förvandlar hat till kärlek. Det för människor samman och befäster mogna relationer. Människor som i vanliga fall aldrig hade träffats möts till livslång vänskap. Hjärtan läks. Jag vet att Camp Casey har läkt min själ och mitt hjärta. En veteran från tragedin i Irak berättade för mig att han under den här tiden försonats med alla de mardrömmar han lidit av så länge.

Bara ännu en vanlig dag på Camp Casey.


Drygt 3.000 människor samlades under den sista helgen i Camp Caseys två stora tält.

NÄR JAG SATTE MIG I DIKET här, den 6 augusti, undrade jag hur det var fatt: "Vad i helsike har jag gett mig in i?! Texas... i augusti?! Ett dike, med myror och ormar? Bajsa i en hink? Få värmeslag i tältet?" Men samtidigt visste jag hur folk i Irak och våra soldater har ett ännu större helvete än vi kan föreställa oss. Bara jag hade tillräckligt med vatten och någon dush emellanåt inne på Crawford Peace House, skulle jag nog överleva.

Vad jag däremot inte visste var hur mycket jag skulle börja älska detta ställe: att jag skulle bli så överväldigad av omfattningen på kärlek och sympati under de här tre veckorna, att det nu känns sorgligt att lämna Crawford. Ändå är det nödvändigt för att rörelsen ska fortsätta växa, att vi tar Camp Casey med oss ut till hela det amerikanska folket.

Samtidigt vill jag tacka en person för denna den bästa av "semestrar" och mest fantastiska erfarenheten i hela mitt liv: George Bush. Tack George, för att du inte ville träffa mig. Visst vet jag att du inte vill se Camp Casey förvandlas till det plats där du riskera få tillbringa din semester på heltid - så jag föreslår att du tar hem våra trupper omedelbart.

MEN MEST AV ALLT: tack, min käre son. Tack för att du levde ett liv som kan inspirera människor att arbeta för fred och rättvisa. Tack för att jag fick vara din mor. Tack för att du så mycket var kärlek i praktisk handling. Jag lovar och svär att vi inte kommer att ge oss förrän alla dina kompisar är hemma igen. Och jag lovar dig att kämpa för dina ännu ofödda kusiner och andra barn i denna värld, så inget korrupt ledarskap någonsin ska få förgripa sig på dem, på samma sätt som du blev.

Jag älskar dig Casey.


Cindy Sheehan
Översättning gjord av Jan Viklund


Översättningen ursprungligen publicerad på GandhiToaday.

Relaterade länkar:
AfterDowningStreet.org - nyheter, artiklar: http://www.afterdowningstreet.org/?q=taxonomy/term/13

TruthOut.org - blog, videofilmer:
http://www.truthout.org/cindy.shtml

Brad Show Radio - ljudfiler:
http://www.BradShow.com

Crawford Peace House -
http://www.CrawfordPeaceHouse.org

Crawford Blog -
http://crawfordupdate.blogspot.com

Alaska Gyrl in Crawford - foton
http://www.alaskagyrl.blogspot.com
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket