Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2005-08-16
VARFÖR DOG MIN SON I IRAK?

CRAWFORD, TEXAS, 12 aug. 2005 -- På fredagen tvingades president George W. Bush för första gången passera de hundratals demonstranter som slagit läger utanför hans ranch i Texas. Presidentens motorkaravan på väg till en republikansk 2 miljoner dollars donationsbjudning körde med täckta vindrutor i hög fart och utan intermezzon förbi de utplacerade vita korsen och banderollerna längs vägen.

Längst fram stod Cindy Sheehan, 48, vars son Casey stupade i Irak för ett år sedan. Hon höll upp en skylt med orden: "Varför har ni tid att träffa bidragsgivare, men inte tid att träffa mig?"

I en vecka har Sheehan tältat utanför ranchen, och svurit att fortsätta tills hon beviljats ett personligt möte med presidenten. Hon kräver ett svar på hur länge amerikanska söner och döttrar ska dö för hans krig i Irak.

Sheehans kamp har pågått länge. Strax efter Caseys död skrev dottern Carly dikten "A Nation Rocked to Sleep" (En nation vaggad till sömns) som publicerades över hela USA och väckte stor uppmärksamhet.

Beslutsamheten att stanna kvar i stekande hetta utanför ranchen månaden ut och om nödvändigt fortsätta i Washington efter Bushs fem veckor långa semester, har startat en sympativåg av krigsmotståndare som vallfärdat till Texas. Sheehan har intervjuats i alla större tv-kanaler; CNN, Voice of America, Good Morning America. Aktörer som Viggo Mortensen och filmare som Michael Moore har besökt lägret. 38 kongressledamöter har i motioner uttalat sitt stöd för Sheehan. En nyproducerad tv-annons för 15.000 dollar, bekostad av Gold Star Families for Peace som Sheehan grundat, sänds i amerikansk kabel-tv.

Detta i ett läge när nya opinionssiffror visar att amerikanernas förtroende för sin president angående kriget är nere i rekordlåga 34 procent.

"Hon har blivit krigsmotståndets Rosa Parks", förklarar pastor Lennox Yearwood i en av de många ekumeniska församlingarna mot kriget. Rosa Parks var den kvinna som på 50-talet startade de svartas busstrejk i sydstaterna och därmed medborgarrättsrörelsen under Martin Luther King jr.

"Det är underligt med en president som vågar klä ut sig i flygvapen-uniform och salutera drygt 120.000 irakiers död - men darrar i knävecken över att träffa en sörjande mamma", kommenterar amerikanska tidningskrönikörer.

Medan ultrakonservativa programledare som Bill OReilly vid Fox News anklagar Sheehan för högförräderi. Och säkerhetspolisen vid Texasranchen hotar, trakasserar och tvingar de demonstrerande ner i diket.

Vi lär få höra mer om Cindy Sheehan.
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket