Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2005-02-19
Resebrev från Lod

Taxichauffören Omar som körde oss mellan Neve Shalom och Jerusalem, och som genom ett fantastisk sammanträffande sitter i styrelsen för vår värdorganisation Re’ut Sadaka, hade efter resan bjudit in oss till hans hem i Lod. Vi tackade ja till hans inbjudan, och på lördagen kom vi till hans hem där han lever med sin mamma och lillebror.

Lod är en av de sex städer där både judar och araber lever, ”mixed cities” som de kallar dem här. Det betyder dock inte att de lever i samförstånd. Antingen har man ingen kontakt med varandra, eller så är kontakten konfliktfylld. I det område Omar lever i är ett känt slumområde i Lod – faktiskt är hela Lod känt för att vara den ”värsta” staden i landet. Man brukar säga här att alla problem som man kan finna på olika ställen i Israel också finns samlade i Lod. Vilket område som är judiskt och vilket som är arabiskt är inte svårt att se. Och det gäller inte bara husen, för ledarskapet i Lod bryr sig inte ens om att asfaltera vägarna en del arabiska områden, som därför är lervälling.

Huset som Omar bor i bryter dock av mot de flesta hus i området. Det ser ganska spanskt ut i stilen, vitt med rött tegeltak och trästolpar som håller upp verandan på framsidan. Huset har byggts ut eftersom, till största delen finansierat av Omars arbete. Omars far dog när han var sexton år, och nu har han tagit på sig familjeförsörjarrollen. Förutom den yngste brodern som bor hemma, så studerar de övriga i syskonskaran. Två bröder och en syster studerar medicin i Rumänien, liksom en syster i Jerusalem. Mamman arbetar också så gott hon kan, men hon är sjuklig och har diabetes.

Liksom hos våra arabiska vänner i Shfar-am så är gästfriheten fantastisk. Det är kanske som vår värd Mazin sa, att man sätter en heder på gästfriheten. Men man märker också glädjen över att få bjuda till vid ett besök. Mamman möter oss strålande glad, innan hon beger sig in i köket för att ordna med maten – fast snarare så ger hon sig ut på bakgården, de hade inte haft råd att köpa gas till spisen.

Omar frågar de svenska tjejerna om de vill se hur tunnbrödsbaket går till – de som visar störst intresse är dock jag och läraren Lennart. De ställer upp en apparat som kan beskrivas som en upp-och-ned vänd klotgrill, där tunnbrödet bakas på ”kupolen”. Ett olyckligt missförstånd har dock lett till att de räknat med en vegetarian och fem köttätare, när förhållandet var det omvända. Eftersom jag som vegetarian syndat med kyckling någon gång innan, känd jag att rollen som gäst bjöd att jag i alla fall provade den. Inte så dum alls...

De var väldigt stolta över syskonen som studerar, och visade foton från skolan och berättade om deras framsteg. Samtidigt var det nog också en vädjan om hjälp. Fyra studerande och endast en arbetande på heltid fungerar inte i längden. Omar undrade om vi kände till några fonder som kunde hjälpa dem. Jag har så svårt att hantera det hopp som vi från det rika Europa utgör, utöver att vara vänner på besök.

Värst med det är nog ändå att man vet att landet jag kommer ifrån har pengar, men att de först och främst försvinner uppåt i systemet. Här ser man likheten mellan i-land och u-land, rika fyrdubblar sina förmögenheter flerfaldigt under samma årtionde som vanligt folk bara ser sina inkomster öka med några procent.


Mattias Linder
mattias@rmproductions.ccSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket