Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2005-01-22
Vattnet mer dyrbart än demokratin

Det är tredje dagen av Eid, islamisk helg när hela familjer samlas till fest, för att äta, dricka och fira. Det brukar vara så. Men Inte i år. Denna Eid är outhärdlig. Vi samlades i ett klent försök första dagen, men ingen var på festhumör. Det har varit flera kraftiga explosioner - några i närheten och en del längre bort, men de är inte lika oroväckande som den spänning som växer för varje dag.

Det är tredje dagen av Eid, islamisk helg när hela familjer samlas till fest, för att äta, dricka och fira. Det brukar vara så. Men Inte i år. Denna Eid är outhärdlig. Vi samlades i ett klent försök första dagen, men ingen var på festhumör. Det har varit flera kraftiga explosioner - några i närheten och en del längre bort, men de är inte lika oroväckande som den spänning som växer för varje dag.

Vi har inte haft en droppe vatten ur kranarna på sex dagar. Sex dagar! Till och med i början av ockupationen när vattnet försvann under sommaren, sipprade det alltid några strålar ur ledningarna på gården. Inte i dag. Vi köper en del vatten på flaska (priserna har stigit) och använder till matlagning och dricka. Glöm det där med rengöring. Något som verkligen är frustrerande, eftersom det ingår i traditionen att städa till Eid. Dagarna före Eid är ett eldorado av skurmoppar, mattpiskor och tvättmedel. Det känns som att göra rent hus med det gamla och börja på nytt. Inte i år. Vi fick ihop tillräckligt vatten för att diska tallrikarna med.

Vatten är som fred - du vet egentligen inte hur värdefullt det är, förrän någon stjäl det från dig. Man blir alldeles tokig av att gå fram till diskbänken, vrida på kranen och höra ledningarna stöna av tomhet. Toaletterna fungerar inte. Disken står staplad, tills två av oss orkar ta itu med den - en som skrubbar och den andra som häller över vattnet.

Varför är det så här? Beror det på elektriciteten? Är det någon form av kollektiv bestraffning inför valet? Först trodde jag det bara var vårt område som drabbats, men efter att ha frågat mig runt visar det sig att nästan alla lider av denna torka.

Säkert ruskar ni på huvudet och säger, "nej, nej, Riverbend. Kollektiv bestraffning, det är omöjligt." Men ingenting är omöjligt i Irak i dag. Folk får höra, att om de inte röstar - det gäller såväl sunnis som shias - dras de månatliga livsmedelsransonerna in! Dessa ransoner har delats ut sedan början av 90-talet och för många familjer är det deras främsta källa till överlevnad.

Vilken sorts demokrati är det, när man TVINGAR människor att gå och rösta på några de inte vill ha?!

Allawis valarbetare delade ut flygblad i området för några dagar sedan. Jag gick ut på gården för att undersöka om det sipprade något ur en av de lägsta kranarna. Istället fann jag några söndertrasade papper under trädgårdsgrinden. Vid en närmare titt visade det sig vara någon sorts valaffisch för Allawi, som bland annat lovade trygghet och välfärd för det ockuperade Irak. Den var inte helt oanvändbar, utan passade utmärkt i botten på E:s nya papegoj-bur.

Gränserna stängs nu mot Jordan och Syrien. I går hörde jag att folk inte längre släpps in i Bagdad. Vid de amerikanska vägposteringarna in till staden får alla fordon vända om. Det ser mycket ruggigt ut för närvarande.

Jag förundras över hur våra anspråk sänks alltmer i takt med att allting bara blir värre. Vi har ett talesätt för det i Irak, "Ili yishoof il mawt, yirdha bil iskhooneh." Vilket betyder, "Om du sett döden, nöjer du dig med lite feber." Vi har gett upp hoppet om demokrati, säkerhet, till och med elektriciteten.

Ge oss bara tillbaka vattnet.


Riverbend 

SIGNATUREN RIVERBEND är 26 år, kvinna, muslim och irakier bosatt i Bagdad. Före invasionen arbetade hon vid ett dataföretag i Bagdad som programmerare och nätverksadministratör. LÄS HENNES DAGBOK på nätet -

Översättning gjord av Jan ViklundSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket