Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2004-12-26
Lyckat fredsläger i Sjuhärad

Sommaren 1983 hölls ett fredsläger i Mark med amerikanska och sovjetiska ungdomar. Det var under kalla krigets hetaste dagar. Sommaren 2003 träffades tio personer kring minnesmärket från detta fredsläger på Två Skyttlar i Mark för att planera nästa fredsläger i Sjuhärad. Idag är kalla kriget över, men tyvärr slutade inte nödvändigheten med fredsarbete - istället har vi fått andra krig och konflikter.

Mellan den första och åttonde augusti 2004 hölls ett fredsläger på Sundholmen vid sjön Tolken, inte långt från Äspered. Lägret handlade om konflikthantering, kulturell identitet och konflikten Israel-Palestina. Arrangörer var Ulricehamns Fredsförening, Borås FN-förening, Nätverk för Fred och Rättvisa och den israeliska ungdoms- och fredsorganisationen Reut Sadaka.

Deltagarna på lägret var judiska och arabiska ungdomar från Israel och ungdomar från Sverige. Ursprungligen hade vi planerat att ha ungdomar från både Israel och Palestina. Att det blev ungdomar enbart från Israel och inga från Palestina, var att vi fann Reut Sadaka där som höll på med just det vi ville göra. Deras verksamhet går ut på att sammanföra judiska och arabiska ungdomar och skapa en gemensam förståelse av konflikten. Nära en femtedel av Israels befolkning är faktiskt arabisk, och konflikten finns därför även inom landets gränser.

De svenska ungdomarna kom från fyra Sjuhäradskommuner; Ulricehamn, Mark, Borås och Tranemo. De kom inte oförberedda till lägret, då vi hade sex stycken träffar före lägret, med början i november 2003. En av dessa träffar var dessutom en helhelg med konfliktlösning. Just konfliktlösning var också ett genomgående tema på de andra träffarna, men det var inte det enda som stod på dagordningen. Kunskaper när det gäller konflikten Israel-Palestina var självklart viktigt, och de hade även lokala studiecirklar. De deltog även i planeringen av själva lägret.

Den första augusti hade vi först sista-minuten-genomgång med de svenska ungdomarna, innan de förväntansfullt satte sig på bussen till Arlanda där vi skulle möta upp ungdomarna från Israel. Redan på bussen tillbaka till Sundholmen började ungdomarna från de båda länderna att finna varandra. Att lära känna varandra var också det första delen av programmet för veckan.

Vi kom dock snabbt in på allvaret redan den andra dagen, då ungdomarna fick berätta sina personliga historier om Israel-Palestina-konflikten. För ungdomarna från Israel fanns givetvis tragiska historier. Där var berättelser om när som hade dött, några hade varit med om trakasserier, andra hade släktingar i armén. Det var oerhört känslosamt, några grät och en sprang ut ur rummet. Som en av de svenska ungdomarna sa efteråt: "Känslorna fyllde verkligen rummet, man kände hur de tryckte mot en."
Fantastiskt nog så kunde ungdomarna bearbeta sina känslor vad de upplevt, och det märktes att det gav dem mycket. Förståelsen för varandras lidanden gjorde att de kunde överbrygga den konflikt som skiljer dem åt. Flera sa att de skulle bemöta fördomsfulla uttalanden från vänner och familj när de skulle komma hem.

Vi som var med och arbetade fram programmet i Sverige hade varit tveksamma till att gå så direkt på konflikten. Men vi visste också att vår samarbetsorganisation arbetat i tjugo år med att sammanföra ungdomar, och litade på att de visste vad de gjorde. I efterhand förstår vi mer hur bra det är. Genom att direkt lägga fram konflikten kan man direkt börja hantera den. Hade vi använt det svenska smygandet och tassandet kring konflikten hade vi inte kommit så långt som vi gjorde under lägret.

Det var mer som förenade dessa ungdomar än vad vi arrangörer nånsin kunde föreställt oss. Lägrets sista dagar avslutades med att varje etnisk grupp, judiska, arabiska och svenska ungdomar var för sig, skulle ta fram en vision för hur området skulle se ut i framtiden. Alla var lika förbluffade när grupperna presenterade sina visioner för varandra. Man kunde tro att de spionerat på varandra, så lika var deras visioner. Några saker som var gemensamma för grupperna var att fred råder, inga gränser finns mellan folken och att araber och judar lever tillsammans.

Huvudarrangör var Ulricehamns Fredsförening (www.svenska-freds.se), men bakom stod även FN-föreningen i Borås (www.sfn.se), Nätverk för Fred och Rättvisa (www.fredochrattvisa.org) och ett flertal privatpersoner.

Läs mer om lägret på www.fredochrattvisa.org/peacecamp.


Mattias Linder
mattias@rmproductions.ccSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket