Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2004-07-09
Nyheter från Israel och Palestina

Martin Smedjeback från Kristna Freds är i Israel och Palestina för något som heter Svenska Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Israel och Palestina (Seappi på engelska). Tanken är att de som åker ner ska vara en preventiv närvaro. Förhoppningen är att närvaron av dem internationella i området ska göra det lite svårare att bruka våld.

De kommer att rapportera om vad de ser och hör i både Israel och Palestina och försöka att vara en slags brygga mellan palestinier och israeler eftersom de själva inte är tillåtna att åka in i varandras områden. I Sverige är det Sveriges Kristna Råd som är huvudman bakom Seappi, men flera organisationer står bakom, som tex. Kristna Fredsrörelsen. Nedan är en rapport från Martin.

Nu har jag varit i Israel och Palestina i tolv dagar. Först nu har jag tid och energi till att skriva några rader om mina upplevelser här. Det är svårt att veta var jag ska börja. Jag tror att det får bli den tur jag tog igår med ICAHD – Israeliska kommitten mot husförstörelse. Det var en ung israelisk kvinna, Nama, som var vår guide i en buss med israeler och internationella. Hon tog oss till att se bosättningar och muren som de är i full gång med att bygga. En bosättning är ett område inne på palestinskt område där israeler bor, olagligt eftersom det inte är israelisk mark.

Vår busstur var runt om i Jerusalem – denna stad är delad i två delar, västra och östra Jerusalem. Västra tillhör Israel och Östra tillhör palestinerna...fast efter 1967 ockuperade Israel Östra Jerusalem tillsammans med Gaza och Västbanken. Idag bor mer än 200 000 israeler på ockuperad mark i Östra Jerusalem. De har idag blivit många fler än palestinierna i Östra Jerusalem. På vår tur genom Jerusalem kom vi snart till den omtalande muren.

I tätbebyggda områden är den verkligen en mur – en ful grå betongmur som går upp till nio meter på sina högsta ställen. På landsbygden består det av ett stängsel och en så kallad säkerhetskorridor där militärfordon kan köra (för mer info se www.stopthewall.org). I en del av Jerusalem – A Ram träffade vi sekreteraren i deras lokala organisation Motstånd mot muren. Muren hade ännu inte byggts här men vi kunde se hur de förbereder att sätta upp betongen mitt i vägen. Mannen vi träffade berättade att med muren kommer det att bli som att leva i ett fängelse. De som bor där kommer inte längre att ha tillgång till ett sjukhus.

I bussen satt jag brevid några söta unga kvinnor i somriga linnen och blont hår. De berättade att de var 20 år gamla och låg just nu i militären. När vi passerade några checkpoints (israeliska militära vägspärrar som kontrollerar palestinier) så sa någon av dem att där hade de tjänstgjort som soldat. Det var svårt för mig att förstå att dessa unga tjejer också var soldater med tunga gevär som tjänade ockupationen. De berättade för mig hur de såg på ockupationen. De var vänster och att de inte höll med Ariel Sharons politik, men att Israel visst måste skydda sig från självmordsbombare. De tyckte att nog behöver vi muren, även om det är hemskt för palestinierna. Man borde i alla fall sätta upp den på andra ställen så att den inte skadar palestinierna så mycket, tyckte de.

Idag var jag och mina vänner i Israel Teamet i Sawahreh som är en förort till Jerusalem. Vi har en grupp från följeslagarprogrammet i denna del av stan och de ringde mig igår och frågade om vi ville komma dit. I torsdags hade nämligen soldater och grävskopor kommit till Sawahreh och på plats hade de börjat ta upp olivträd. För många palestinier är olivträden deras levebröd, så även för dessa palestinier. Några av männen i byn hade i förtvivlan hoppat upp på grävskopan för att försöka stoppa föraren. Palestiniern hade då blivit nedslagen av soldaterna.

När vi kom dit idag stod grävskoporna redo för att fortsätta gräva för att göra vägen redo för muren som också här kommer att dela palestinier från palestinier. Muren kommer att placeras mitt i byn och göra så att släktingar inte längre kan besöka varandra när vägen dit tidigare bara var några meter. När grävskoporna närmade sig så satte sig palestinierna på vägen och blockerade grävskopornas framfart. En modig handling med tanke på att detta kan innebära både slag och arrestering för obestämd tid. Grävskoporna stannade och soldaterna kom efter ett tag ned för att prata med palestinierna.

De sa att de tyckte att det var fel med muren men att de bara följde order och att de kommer att bereda marken med grävskoporna med eller utan våld. Det enda som kunde hindra dem var om de kunde visa att en domstol hade sagt att det inte var lagligt (enligt israelisk lag) att sätta upp muren på deras mark. Soldaterna gav dem två timmar att få fram ett domstolsbeslut. Om de inte lyckades visa upp detta inom denna tid så skulle de köra igång med grävskoporna, men idag skulle de inte ta upp fler olivträd.

Jag var faktiskt förvånad över den lugna attityd som soldaterna hade när de förhandlade med palestinierna och att de erkände att muren var fel. Men det hindrade dem inte att utföra sina order. Som väntat kom inget domstolsbeslut på denna tid så grävskoporna kom snart nedrullande för kullen. Palestinerierna valde att inte ingripa denna gång även om det måste gjort väldigt ont att bara stå bredvid och se sin mark bli uppsliten. Plötsligt när grävskoporna hade börjat hacka sönder berget och vägen föll en äldre man ihop. ”Han har blivit skjuten”, skrek någon först men det visade sig senare att han hade fått våldsam smärta i bröstet, mycket möjligt en hjärtattack av att han hade stått hjälplös brevid när hans land skövlats. Han blev snabbt förflyttad till sjukhuset.

Ikväll har många av byborna i Sawahreh samlats för att diskutera över vilka protester de ska göra för att kunna stoppa de israeliska grävskoporna. Fler nyheter lär komma om detta. Den 9 juli kommer International Court of Justice att ge sin synpunkt om murens laglighet och vad man ska göra åt den – ni lär läsa och höra om detta på nyheterna. Bland hopplösheten som en sådan mur väcker har jag också hört optimism – ”inte kan en sådan mur stå länge i en modern tid som denna – den kommer att vara borta inom tio år” har jag hört några här säga. Man kan alltid hoppas.


Martin Smedjeback
martin.smedjeback@comhem.seSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket