Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2003-05-28
FRÅN 13 ÅRS SANKTIONER TILL ÄNDLÖS OCKUPATION?

DEN 6 AUGUSTI 1990 inleddes en belägring av Irak, en belägring som skulle bestå i nära 13 år i form av de mest rigorösa handelssanktioner som någonsin beslutats mot ett enskilt land. I nära 13 år bemöttes alla internationella organisationer som kämpade för ett slut på sanktionerna med argumentet att det var en omöjlighet så länge Iraks förmodade massförstörelsevapen inte skrotats.

Torsdagen den 22 maj 2003 var en historisk dag som inte gjorde mycket väsen av sig, vare sig i internationella medier eller i den vid det här laget luttrade opinionen. Den 22 maj avskaffade FN med några raska penndrag nära 13 års sanktioner, i realiteten på befallning av USA:s regering, sanktionernas främste pådrivare.

Men nu är det andra värden än irakiska människoliv som står på spel. Och då blir plötsligt frågan om Saddams massförstörelsevapen en icke-fråga. Nu lyder istället parollen: "Stoppa sanktionerna. Oljeprofitörerna svälter!"

Och samma dag som detta historiska beslut tas, visar nya färska siffror, publicerade bl.a. i the Christian Science Monitor, att fler än 10.000 irakiska civila fick sätta livet till under "befrielse"-kriget. En sammanställning av flera oberoende undersökningar kan komma att visa, att kriget mot Irak var det mest dödsbringande för civilpersoner som USA utfört sedan Vietnamkriget.

Haidar Taie, talesman för Röda Korset i Bagdad säger till Christian Science Monitor: "Tusentals är döda, åter tusentals är saknade, ännu flera tusen hålls fångna. Det pågår en stor katastrof."

"Nu", säger Vita Husets Paul Wolfowitz utan att darra på rösten, "nu är det dags att avskaffa sanktionerna. Det irakiska folket har lidit länge nog."

Nu väntar demokrati. Och marknadsmässiga priser.

"Demokrati"... Demokrati har blivit den fria världens hora, förklarade den indiska författaren och litteratur-pristagaren Arundhati Roy vid en föreläsning den 13 maj i Riverside Church, New York, i samma predikstol där Martin Luther King jr. höll sitt sista stora tal mot Vietnamkriget. Miss Demokrati -Villig att kläs upp, och kläs av, villig att tillfredsställa en rad olika smaker, brukad och missbrukad kan Demokrati bli vad helst man vill att det skall vara. Det nya receptet lyder: Instant-Mix, färdigmixad imperie-demokrati, läs på påsen: "bring to a boil, add oil, then bomb." Koka upp, tillsätt olja, servera med clusterbomber.

Nära 13 års belägring - sanktionerna - har fått ett slut.

Eller har det?

Jan Viklund
info@gandhitoday.org

Svenska Irakkommittén mot de Ekonomiska Sanktionerna (SIES)
Senaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket