Nätverk för
Fred och Rättvisa

Framsidan  Tidningen  Nätverket    Kalendarium
Afghanistan    Palestina    Irak   


2003-05-09
Dödsksjutningarna i Falluja

Skolan som de amerikanska soldaterna tagit över. Tolvårige Abdulkader (till vänster) tillsammans med två av sina bröder. Han var en av dem som dödades av amerikansk eldgivning utanför skolan den 28 april.
Enligt ett vittne, Abdulla Aljanabi, så demonstrerade ett hundratal personer den 28 april framför en skola i Falluja. De flesta av demonstranterna var ungdomar och elever i skolan, och som ville att de amerikanska soldater som tagit över skolan som sina egna kvarter, skulle lämna den. Enligt ett annat vittne hade någon ropat "Vi skyddar Saddam med vårt blod och våra själar!".

Det har också hörts eldgivning - någon hade haft vapen och skjutit i luften, men ingen vet vemdet var. Även de amerikanska soldaterna öppnade eld och sköt rakt in i folkmassan. Sexton personer dödades och 62 skadades. Sedan gick soldaterna in i husen letande efter vapen. Samma kväll var det fler som demonstrerade, denna gång användes mer våld av de demostrerande. Två personer dödades och sju sårades. Taha Aljanabi, ordförande i staden Falluja, säger nu att orsaken till det inträffade var att pojkarna kastade sten mot amerikanerna, och att någon kanske hade skjutit i luften.

Ett av offren för de amerikanska soldaternas eldgivning är Abdulkader, som var 13 år och hade fem syskon. Abdulkaders pappa Abdullatif Abdulhadi berättar: "- Jag gick hemifrån klockan elva på kvällen och letande efter min son Abdulkader. Han fanns inte vid skolan, men sedan hittade jag honom död på sjukhuset". Andra vittnen sade att några personer låg på gatan vid skolan i många timmar. Ingen kunde gå till dem för att ge hjälp, det var farligt då soldaterna sköt mot dem som närmade sig skolan. På morgonen andra dagen hittade man fyra döda barn i skolan.

Källa: Al-Jazeera


Ahmed AlsagarSenaste artiklarna
Spöksonaten och flyktingpolitiken (2012-04-27) Agneta Pleijel

Inför studieupptakten den 6 februari (2012-01-09) Tommy Josefsson

Ogaden - det glömda folkmordet (2011-12-14) Ingemar Gustafsson

Apropå EAPPI och Reut Sadaka (2011-04-20) Åke Widfeldt

Inspirationsmöte kring idén om internationell saluhall i Borås (2011-02-07)

Barn på flykt (2010-08-09) Ingemar Gustafsson

Björn investerar i hållbar utveckling i Nepal (2010-05-12) Anders Hjorth

Kalendarium


This site has been temporarily disabled, please try again later.

DebattFattiga länder måste få ha hållbar tillväxt - med social utveckling! (2010-03-16)
Anders Hjorth

GÄLLER INLÄRD EGENOKUNNIGHET VID MIGRATIONSVERKET? (2008-11-26)
Jan Åberg

Vettlöshetens triumf (2008-09-13)
Tryggve Emstedt

Tobias tummetotten Billströms nya lag om arbete (2008-04-01)
Tryggve Emstedt

Regeringens ”hål i huvudet-politik” (2008-03-12)
Tryggve EmstedtNätverk för Fred och rättvisa | Sjuhärads fria tidning | Redaktionen: redaktionen@fredochrattvisa.org         Om nätverket